Kaj je Shakti Dance?

Kaj je Shakti Dance?

Shakti Dance ali joga plesa, je disciplina, ki združuje jogo in ples. V zgodnjih devetdesetih dvajsetega stoletja jo je na podlagi lastnih spoznanj in naukov, ki bazirajo na Kundalini jogi, kot jo poučuje Yogi Bhajan, razvila Sara Avtar Olivier.

Shakti je energija, moč, prana, gibanje, ples, glasba, vse, kar nas oživlja in s čimer se izražamo. Predstavlja ženski princip božanstva, medtem ko Shiva predstavlja moški princip. Indijski bog Shiva sedi v meditaciji in osredotočeno opazuje Shakti, kako pleše in se veseli življenja. V Shakti dance-u ples prežamemo z zavestjo Shive, z umirjeno pozornostjo in začutimo, da smo v resnici mi sami ta zavest. Zavest, ki se izraža skozi življenje, skozi smeh, veselje, ples in glasbo.

Shakti Dance zajema vzhodne in zahodne plesne sloge, tako klasične kot moderne, s poudarkom na osnovnih principih oblike in dinamike, značilnosti na energetskih nivojih. Različni aspekti plesa postanejo orodja oziroma instrumenti iz katerih lahko izbiramo in preko katerih stimuliramo in zbalansiramo notranjo energijo. Ob zavestnem prakticiranju plesa, nam ponuja radostno.

Shakti ples nam nudi preko harmoničnega odpiranja praničnega in avričnega telesa, pot do umetnosti zavestnega in prostega plesa. Lahko je nežen, subtilen in hkrati zelo dinamičen. Predstavlja ozaveščeno in sistematično vadbo, prilagojeno in usmerjeno v naše lastne zmogljivosti. Jogijsko ali plesno predznanje ni potrebno.