Struktura vadbe Kundalini joge

Kako prakticiramo Kundalini jogo?

Na začetku vadbe vedno pojemo dve mantri: Adi-mantro in Mangala Čarn mantro. Nadaljujemo s serijo vaj za ogrevanje. Ogrevalni set je lahko daljši ali krajši in vsebuje različne vaje.

Glavni program v Kundalini jogi se imenuje KRIJA. Vsaka krija ima svoj namen in lahko deluje za stimulacijo in krepitev kakšnega organa (jetra, srce…), sistema (endokrinega, živčnega…), skupine mišic ter energije in energetskih komponent (prana, apana, čakre, aura…). Krija lahko vsebuje od ene do dvajset ali celo več vaj. Običajen čas izvajanja vaje je od 1 do 3 minute. Izkušeni učenci lahko delajo vajo do 11 minut in več. Med eno vadbo lahko naredimo nekaj krij. Običajno vsako vajo končamo z globokim vdihom (ali izdihom), zadrževanjem dihanja in počasnim izdihom. Ne zadržujemo dihanja do vrtoglavice. Grlo naj bo med zadrževanjem dihanja sproščeno. Trajanje vaje lahko skrajšamo, vendar je ne smemo izpustiti! Če ni rečeno drugače, naj bodo med vajami oči zaprte. Koncentriramo se na točko tretjega očesa, fizično potisnimo oči k sredini čela. S tem stimuliramo hipofizo in razvijamo intuicijo.

Po kriji smo pripravljeni za meditacijo. Naša zavest je umirjena in skoncentriramo smo. Telo je ogreto in energija aktivirana. Vsaka meditacija ima svoje ime in namen ter traja od 3 do 11 minut ali še več. Med meditacijo lahko pojemo, ponavljamo v mislih ali poslušamo različne mantre, uporabljamo različne vrste dihanja in različne poze. Sproščanje je obvezen del Kundalini joge. Med vajami smo osvobodili energijo in jo premaknili iz enih delov telesa v druge. Sedaj si je treba vzeti čas za cirkulacijo in uravnoteženje energije. Med relaksacijo se koncentriramo na svojo telo in postanemo bolj občutljivi za tokove naše življenjske energije.

Med globokim sproščanjem se spremeni delovanje endokrinega sistema, krvnega obtoka ter možganov. 15 minut globoke relaksacije vam nadoknadi dve ure spanja. Na koncu pojemo mantro SAT NAM. Za vadbo uporabimo udobno odejo iz naravnega materiala. Priporočamo obleko bele barve, ki krepi moč aure. Dobrodošla je ruta, s katero se ogrnemo preko glave med meditacijo. Med sproščanjem se pokrijemo z ogrinjalom. Najboljša podlaga za vadbo kundalini joge je ovčje krzno, ki nevtralizira elektro-magnetno polje zemlje. Z vadbo začnemo dve do tri ure po jedi. Želodec mora biti prazen. Če nam ni do petja manter, jih lahko samo poslušamo. Ob tem vzdržujemo pravilno pozo in dihanje. Med meditacijo lahko občutimo toploto ali vročino. Energija se giblje, naj nas to ne moti.