Pogosta vprašanja

Kaj počnemo na vadbi Kundalini joge?

Na Kundalini jogi se uglasimo z uvodno mantro Ong Namo Guru Dev Namo, sede na tleh gremo v ogrevalne vaje, izvedemo krijo (program točno določenih asan, vaj z namenom dela na posameznem organu, ravni energije ali mišične skupine s posamezno tehniko dihanja), se leže na tleh sprostimo s poslušanjem mantre, naredimo meditacijo in zaključimo vadbo z zaključno mantro Sat Nam.

Mislite, da bi bilo to zame? Kakšne vrste Kundalini joge mi priporočate?

Za nove udeležence na prvi brezplačni vadbi joge lahko doživite svojo izkušnjo, na osnovi katere sami odločite o izbiri vrste joge (ali Kundalini Joga ali Joga plesa). Predhodno znanje iz joge ali plesa ni potrebno. Primerno je za vse starosti, oba spola. Vadba ne poteka stopenjsko. Vsaka vadba je samostojna. Udeleži se je lahko tako popolni začetnik, kot tudi izkušen učitelj. Vsako šolsko leto pričnemo z vadbo v prvem tednu oktobra in jo predvidoma zaključimo konec aprila oziroma konec maja, 1 x tedensko 1 uro in pol (90 minut).

Kaj pridobim z redno vadbo Kundalini joge?

Lahkotnost telesa, usklajenost motorike telesa, koordinacijo gibanja, splošno boljše počutje, sprostitev mišičnih blokad, odprtost uma, čistejše razmišljanje, jasnost misli,  sposobnost hitrega odločanja, močan imunski sistem, prožnejšo hrbtenico in prebavni sistem, zmožnost usklajenega čiščenja zastaranih in potlačenih čustev in občutkov, izgubo odvečne teže, osvežen krvni obtok, krepkejši živčni in žlezni sistem. Zmožnost zaznavanja miline. Notranjo sprostitev. Mirnost.

Kakšen učinek ima Kundalini joga?

Kundalini joga vpliva na celoten imunski sistem tako, da okrepi živčni in žlezni sistem. Kundalini je svedrček, kodrček las ljubljene osebe, ki se odpira  kot spirala znotraj vas, to pomeni kundalini energijo, ki jo je treba odviti. S pomočjo moči in znanja Kundalini joge združimo prano (življenjsko moč atoma) in apano (energijo čiščenja) in tako dvignemo kundalini  skozi centralni živec (Šušumno ) po hrbtenici navzgor, da  doseže najvišjo čakro. Spoznamo Resnico., ki nas obdaja. Ko globoko vdihnemo prano do popkovnega centra in potegnemo apano s pomočjo spodnje zapore, se pomešata v popkovnem centru – Nabhi čakri na 4. hrbteničnem živcu. Ko se prebuja Kundalini,  občutimo vročino. Pod Nabhi čakro izhaja energija iz popka in gre v rektum ali spodnji center. Potem se dviguje. Obstaja še šest čaker, skozi katere se mora dvigniti Kundalini.  In to se zgodi naenkrat. Najtežje je obdržati, ohraniti kanale čiste in prehodne. Pot od danke do glasilk se imenuje srebrna vrvica , od vratu do temena je prehod. Od tretjega očesa  do češerike (Epifiza) vodi zlata vrvica. Odpre se nam videnje prihodnosti, aktivira se psihična moč. Naša hrbtenica je lestvica energij. Mulandhara (koreninska zapora) izloča apano proti popku. Džalandhara zapora (vratna zapora) prenese energijo proti vratu. Vratna zapora jo prenese po preostalem delu poti. Češerika, kjer se nahaja Duša, ne deluje, dokler so zaprta deseta vrata (teme na glavi). Če pa začne pod vplivom  Kundalini  češarika izločati svoj sekret, potem deluje vaša hipofiza kot radar in varuje vaš um pred vsemi negativnimi vplivi.  Kundalini je znana kot Živec duše., ki ga je potrebno prebuditi. Postajamo subtilnejši in zavestni. Spremeni se naše doživljanje fizične bolečine ali blokade, ki se jo naučimo s posamezno tehniko dihanja in zvoka v mantri aktivirati v stanje zavesti, ko premaknemo nivo lastnega pogleda v višji nivo zavesti.

Imam težave s koleni. Kako bom sedela?

Namesto poze skale (sedimo na kolenih) boste uporabili kakšno drugo pozo, kjer ne boste obremenjevali kolen.

Pogosto me boli glava. Je smiselno, da se vključim?

Kundalini joga pomaga pri krepitvi žleznega sistema, sprostitvi pritiska v glavi ter kože na glavi. Aktivira se živčni sistem, saj je znano, da naši lasje predstavljajo živčni sistem, lasne korenine pa se osvežijo. S spremembo fokusa naše pozornosti usmerimo naš um v drugo perspektivo  pozornosti. Če ob tem pijemo dovolj vode, tudi naši možgani ustrezneje funkcionirajo.

Sem tekačica. Kundalini joga bi bila verjetno zame prepočasna. Kaj menite?

Kundalini joga je kondicijska joga, kjer s ponavljanjem asan, stopnjevanjem dihanja, dvigovanjem zavesti  vstopamo v prostor hitre aktivacije, stimuliranja in pospešenega čiščenja organizma.

Imam kronično vnetje ščitnice. Priporočili so mi Kundalini jogo. Kolikokrat na teden lahko vadim?

Vključite se v skupino Kundalini joge, ki ima običajno vadbo enkrat na teden po 90 minut. Poleg tega je priporočljivo pričeti  s 40-dnevnim izvajanjem krije posebej za ščitnico, kjer aktivirate grleno čakro.  Rešite se stare navade. Če nadaljujete  90 dni – pridobite novo navado. V 120 dneh nova navada postane vaš jaz. V 1000 dneh postanete mojster nove navade. Tako postane praksa vsakodnevna, izboljša se vaša komunikacija, na plan pridejo neizražene potrebe lastnega sebe, umiri se razpoloženje, bolje spite, vaša prebava postane uravnotežena.

Še nikoli nisem meditirala. Ne znam se umiriti. Se lahko tega naučim pri Kundalini jogi?

Meditacija pomeni vrnitev v svoj notranji mir. Ko smo sposobni stopiti v tišino in jo sprejeti, strah pred meditacijo odpade. Ko vzpostavimo kontakt s seboj v srcu, se duša poveže z našimi potrebami. Takrat se Kundalini energija dviguje v višje čakre, tako smo sposobni ponovne intuicije in zavestnega doživljanja sebe.

Kaj potrebujem za vadbo Kundalini joge?

Udobna sproščena oblačila (svetlejše barve), podlogo za jogo, odejo, s katero se pokrijete od nog  do vratu ob sprostitvi, pol litra vode, dobro voljo.

Sem noseča. Ali lahko delam Kundalini jogo?

Jogo lahko vadijo tudi nosečnice. V tem obdobju ne smejo uporabljati dihanja Ognja, dvigovanja nog nad predel srca ter določene raztezalne vaje v spodnjem delu hrbtenice. V primeru zdravstvenih težav se morate posvetovati z zdravnikom.

Ali lahko izvajam Kundalini jogo med mesečnim perilom?

Ženskam v prvih dneh  menstruacije ne priporočamo izvajati naslednjih vaj kot so  Poza Pluga, Sveča, Mul Band, Sat krija, Poza Kamele, dihanje ognja, dvigovanja nog ter medenice, in vse vaje, ki povzročajo napetosti v spodnjem v trebuhu. Sicer je joga med periodo zelo koristna. Dihanje ognja zamenjajte z globokim počasnim dihanjem. Vaje izvajajte v počasnem ritmu. V prvih dveh dneh lahko delate vaje za raztegovanje, pozo otroka, zloženega metulja (v pozi metulja se priklonite naprej in se ulezite) – te vaje olajšajo menstrualne bolečin v križu.