Pomembni odtenki

Shakti

Je energija, moč, prana, gibanje, ples, glasba, vse, kar nas oživlja in s čimer se izražamo. Predstavlja ženski princip božanstva, medtem ko Shiva predstavlja moški princip. Indijski bog Shiva sedi v meditaciji in osredotočeno opazuje Shakti, kako pleše in se veseli življenja. V Shakti dance-u ples prežamemo z zavestjo Shive, z umirjeno pozornostjo in začutimo, da smo v resnici mi sami ta zavest. Zavest, ki se izraža skozi življenje, skozi smeh, veselje, ples in glasbo.

Dihanje

Vdahniti življenje v nekaj, pomeni to oživeti, spodbuditi v gibanje. Življenje tako kot dihanje in vsakršno gibanje je prežeto z nihanjem. Vse to so osnovne značilnosti Shakti, ki kažejo na njeno vibracijsko in valovanju podobno naravo.

Prana

Prvobitni impulz, subtilna, prefinjena esenca in sub-atomična energija, ki se nahaja v dihu. Oživlja celice z energijo prvinskega življenja. Je merska enota za življenjsko energijo.Prana kroži po telesu s pomočjo prefinjenih kanalov, ki si jih lahko predstavljamo kot električne kroge ali pretoke, imenovane nadiji. So tesno povezani z živčnim sistemom.

Kundalini je zavedanje

Kunda pomeni spirala ali skodrano; ini pa je pomanjševalnica. Prevedemo ga kot “koderčki ljubljene”. V tem primeru se ljubljena nanaša na dušo.Je esenca naše biti.Shakti Dance praksa nam omogoča,da na varen in nežen način spustimo stare energetske vzorce in se postopoma približamo našemu potencialu.

Tri gune

Plešemo po valovih 3 gun, ki so tri temeljne kvalitete ali gradniki celotnega življenja, energije in materije. Guna pomeni “nit” ali “kvaliteta”. Kvalitete Satva gune so ravnovesje, harmonija in suspenzija (začasno prenehanje), kvalitete Raja gune: aktivnost in transformacija, kvalitete Tama gune: inercija, stagnacija, retardacija in odpor.

Iz njihovega medsebojnega delovanja nastanejo osnovne frekvence elementov (eter, zrak, ogenj, voda, zemlja)m ki oživljajo naše čute in vse telesne fizične pojave). Vsaka guna izraža specifično fazo energije ali kakovosti dinamičnega gibanja.

Valovi

Pri shakti plesu se vse vrti okrog valov, saj Shakti kot “zavest v gibanju” pomeni vibracijo. Shakti je kot valovni tok in ustvarjena valovna oblika, ki nosi zavest. Shiva je kot zavest, ki se jo prenaša znotraj toka v valu. Brahman je nemanifestirana zavest ali Obstajanje – je osnova obstoja, h kateremu se vrne nemanifestirani Shiva.Načeloma obstajata dve vrsti valov – Mehanski valovi (ponavljajoči valovi s fizičnim telesom, ki postane valovni nosilec) in Elektromagnetni valovi (spodbujanje prane po čakrah, da bi transformirali energijo in dvignili zavest do bolj subtilnih frekvenc).

5 vayus

Prvotno prani (kot elektrika in magnetizem) vladata dve temeljni polarni energiji ali dve osnovni prani. To sta “Prana” in “Apana”, ki kreirata polarni in negativni naboj, privlačnost in odboj, vdih in izdih, zaužitje in izločanje. Ti dve prani generirata električno silo, ki se deli v pet pod-pran, ki so zna kot 5 “Vayus”, kar knjižno pomeni pet “zračnih tokov”, ki sledijo 5 osnovim oblikam gibanja: – Prana – gibanje navznoter; Apana: gibanje navzven; Samana: delovanje uravnoteženja, centripetalno gibanje; Vayana: delovanje širjenja, centrifugalno gibanje; Udana: gibanje navzgor.

Meridiani, nadiji

Dvanajst meridianov predstavlja energetske linije tokov, ki ustrezajo glavnim organom v telesu. Razdeljeni so na 6 parov, pri čemer en del predstavlja jin, drugi pa jang. Potekajo v treh parih vzdolž roke in v treh parih vzdolž noge, pri čemer se jih šest nadaljuje vzdolž trupa – tako spredaj kot zadj, nekaj pa jih teče do vratu, obraza in glave. Od 72 nadijev, je 14 je glavnih, te upravljajo 3 prvotni nadiji Ida, Pingala, Shusmana.

Marma

Točka označuje mesta v telesu, kjer se energija združuje – običajno na stičiščih, kjer se stvari križajo, npr. kosti, ligamenti, vlakna, mišice, vene, med sklepi. Skupaj z nadiji tvorijo zemljevid telesa, ki označuje tokove subtilnih energetskih kanlov in lokacije točk moči, so vmesnik med fizičnim telesom in praničnimi telesi ter izmenjujejo energije in informacij med njimi.

Rase

so esencialne frekvence “občutkov” ali “čustev”, med katerimi je devet arhetipov, ki se nanašajo na odgovarjajoča občutja (ljubezen, veselje, žalost, jeza, pogum, strah, stud, čudenje, mirnost).